KIT digital se dohodl se soudem na své reorganizaci

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. srpna (ČTK) - Technologická společnost KIT digital se dohodla s americkým konkurzním soudem na své reorganizaci. Firma se díky tomu bude moci přejmenovat na Piksel a opustit režim bankrotové ochrany, do něhož dobrovolně vstoupila asi před třemi měsíci. Vyplývá to ze sdělení firmy. Akcie podniku v reakci na sdělení spadly o 94 procent a jsou téměř bezcenné.

Podnik se má oficiálně přejmenovat 29. srpna. Jako nová společnost se chce poprvé představit na mezinárodním kongresu vysílacích společností v Amsterodamu, který se uskuteční v září.

Podle reorganizačního plánu současní akcionáři společnosti dostanou za každou akcii, kterou vlastnili k 5. srpnu, jeden tzv. warrant. Za každý warrant si budou moci koupit akcii Pikselu za cenu 0,205 USD (čtyři Kč). Akcie koupené po 5. srpnu nebude možné za warranty vyměnit k datu, kdy vstoupí v platnost reorganizace, budou zrušeny.

"Piksel se objeví jako zdravá, dynamická společnost s velkou směsicí talentovaných zaměstnanců, významných zákazníků, ziskovým majetkem a dostatečnou likviditou pro provoz a investice," prohlásil Peter Heiland, který je prozatímním generálním ředitelem Pikselu.

KIT digital poskytuje řešení pro správu videí prostřednictvím protokolu IP a má zákazníky ve více než 50 zemích světa. K jejím klientům patří řada předních světových firem, jako je Airbus, The Associated Press, AT&T, BBC, Disney-ABC, HP, Mediaset, Telecom Italia, Vodafone či Volkswagen.

Firma se dostala do problémů loni v listopadu, když její vedení oznámilo, že podnik má vážné chyby v účetnictví a bude muset přepracovat účty od roku 2009. Za chyby je podle správní rady zodpovědný bývalý management v čele se zakladatelem Kaleilem Isazou Tuzmanem, který před tím v dubnu kvůli neshodám s ostatními členy vedení z firmy odešel. Firma pak letos 25. dubna požádala o ochranu před věřiteli a zahájila reorganizaci. Od května čelí insolvenčnímu řízení i v Praze.

Akcie KIT digital byly obchodovány na hlavním trhu pražské burzy a na americkém trhu Nasdaq. Na těchto burzách už se s nimi neobchoduje několik měsíců, v USA se ale akcie dál obchodují na mimoburzovním trhu. V úterý se jejich kurz propad o více než 94 procent na 0,02 USD.

KIT digital má centrálu v New Yorku, kam se přesunula z Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK