Nezaměstnanost v Portugalsku poprvé za dva roky klesla

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 7. srpna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Portugalsku ve druhém čtvrtletí poprvé za dva roky klesla a činila 16,4 procenta. Ukázaly to dnešní údaje tamního statistického úřadu (INE). Podle agentury Reuters jde o další z nejistých signálů, že vleklá recese už je v Portugalsku na ústupu. V prvním čtvrtletí byla ještě míra nezaměstnanosti rekordních 17,7 procenta.

K poklesu nezaměstnanosti přispěl zejména začátek turistické sezóny, na kterou se připravovali obchodníci, jsou za ním ale i další faktory. Pokles je přitom výraznější, než očekávali analytici. Jejich odhady se pohybovaly mezi 17,4 a 17,6 procenta.

V meziročním srovnání byla ale nezaměstnanost stále ještě vyšší než před rokem, kdy její míra činila 15 procenta.

Bez práce je nyní více než třetina Portugalců ve věku od 15 do 24 let. Míra nezaměstnanosti v této věkové skupině se ale snížila o pět procent na 37,1 procenta.

Portugalská ekonomika se nachází v nejdelší recesi od sedmdesátých let. Vláda je nucena zavádět úsporná opatření, aby splnila podmínky záchranného úvěru v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), na kterém se v roce 2011 dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Lisabon neočekává, že recese do roku 2014 skončí. Pro letošní rok tamní vláda čeká pokles ekonomiky o 2,3 procenta.

Dnešní údaje jsou dobrou zprávou pro portugalskou vládu, která minulý měsíc ustála politickou krizi vyvolanou právě programem úsporných reforem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK