EK zatím neuvalí na Čínu cla za subvence solárních panelů

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. srpna (ČTK) - Evropská komise bude dál vyšetřovat, zda Čína subvencuje domácí produkci solárních panelů, předběžná cla na tyto produkty ale neuvalí. Definitivně se v této věci rozhodne do 5. prosince, sdělila dnes komise. Brusel už s Pekingem minulý měsíc vyřešil spor o dumpingový vývoz čínských solárních panelů do Evropské unie, který hrozil přerůst v obchodní válku obou mocností.

Minulý týden Evropská komise oficiálně ukončila spor o dovoz levných solárních panelů z Číny do Evropy, když kompromisní dohodu s čínskou stranou schválila většina členských států EU. Červencová dohoda obou stran stanovila pro panely z Číny minimální cenu a roční kvótu sedmi gigawattů na celkový výkon dovezených čínských panelů. Čínští vývozci panelů se tím vyhnuli antidumpingovým clům, která na ně Brusel uvalil v červnu a tento měsíc je měl výrazně zvýšit.

Spolu s antidumpingovým vyšetřováním vede komise od loňského listopadu vyšetřování možných čínských subvencí na produkci panelů a dalších komponentů fotovoltaických zařízení. Na rozhodnutí o předběžných clech si tehdy vyhradila devět měsíců.

"Vyšetřování bude pokračovat bez přijetí předběžných opatření a komise bude dál aktivně pracovat tak, aby dospěla k definitivním nálezům ke konci tohoto roku," píše se ve sdělení výkonného orgánu EU, z něhož citovala agentura Reuters. Komise dodala, že rozhodnutí neuvalit předběžná cla nijak nepředjímá podobu konečného stanoviska.

Evropští výrobci solárních zařízení obvinili čínské producenty vedle dumpingu také z toho, že těží ze štědré vládní podpory. Jejich postoj však hájily jen země jižní Evropy, zatímco většina zemí EU v čele s Německem byla proti uvalení cel a zasazovala se o dohodu. Čína je pro EU druhým největším obchodním partnerem po USA.

Výroba solárních panelů v Číně vzrostla v letech 2009 až 2011 na čtyřnásobek a její objem přesáhl celou světovou poptávku. Čínští producenti využili prudké expanze solární energetiky, kterou vlády v západním světě z peněz daňových poplatníků štědře podporovaly. Nejvíce vyváží Čína do EU, která je největším solárním trhem na světě.

Po globální finanční krizi a dluhové krizi v eurozóně evropské vlády podporu solární energetice výrazně omezily, což spolu s masivním čínským dovozem vedlo k bankrotu řady evropských výrobců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK