Agentura Fitch potvrdila rating Německa na prestižní úrovni AAA

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. srpna (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes stejně jako v minulých letech potvrdila úvěrové hodnocení Německa na nejvyšším možném stupni AAA. Německou vládu zároveň ocenila za to, že překračuje své klíčové rozpočtové cíle. Výhled německého ratingu zůstává stabilní, což znamená, že zhoršení známky pro největší evropskou ekonomiku nehrozí.

Fitch konstatovala, že strukturální bilance německých veřejných financí byla loni v přebytku poprvé od sjednocení země. Berlín tím s předstihem splnil limit deficitu 0,35 procenta hrubého domácího produktu, který si stanovil na období od roku 2016.

Fitch předpokládá, že německý veřejný dluh, který loni dosáhl 81,9 procenta HDP, se dostal na své maximum a nyní začne klesat. K tomu vedle vyrovnaného rozpočtu přispěje růst ekonomiky a nízké úrokové sazby. Zmírnily se také rizika, která pro Německo plynou ze závazků vůči eurozóně.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento týden předpověděl, že největší evropská ekonomika letos poroste o 0,3 procenta. Příští rok zrychlí Německo růst na 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK