Groupon jmenoval stálého ředitele a ohlásil rekordní tržby v USA

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Přední americký prodejce slevových kuponů Groupon jmenoval ve středu svého spoluzakladatele Erica Lefkofského definitivním generálním ředitelem společnosti. Firma také ohlásila za druhé čtvrtletí rekordní příjmy na severoamerickém trhu a dala najevo, že její snaha o návrat na výsluní se daří. Akcie Grouponu po středečních zprávách firmy vzrostly o téměř 20 procent.

Tržby Grouponu se za čtvrtletí zvýšily meziročně o sedm procent na 608,7 milionu dolarů (11,8 miliardy Kč), což byl lepší výsledek, než analytici očekávali. Z toho tržby v USA a Kanadě vyskočily o 45 procent a kompenzovaly zhruba čtvrtinový propad v ostatních oblastech světa včetně Evropy.

Firma, kterou Lefkofsky řídí provizorně už od února, se pod jeho vedením zaměřila na prodeje přes své mobilní aplikace a z denních nabídek slev se přeorientovává na dlouhodobější smlouvy. Groupon ujistil investory, že díky investicím se nová strategie začne brzy vyplácet i v Evropě.

Kolem 50 procent severoamerických tržeb firma už získává prostřednictvím chytrých telefonů a tabletů ve srovnání se 30 procenty o rok dříve. Podíl kontraktů zasílaných e-mailem představuje nyní jen asi 40 procent tamních příjmů. Groupon se podle Lefkofského nyní transformuje z "podniku, který poptávku vytváří, na podnik, který poptávku uspokojuje".

Groupon v únoru odvolal z nejvyšší výkonné funkce spoluzakladatele Andrewa Masona, za něhož akcie firmy spadly pod pět dolarů ze 20 dolarů, na nichž debutovaly na trhu v roce 2011. Letos už akcie Grouponu posílily o 80 procent a ve středu večer po zveřejnění firemní zprávy se dostaly nad deset dolarů, maximum od loňského července.

Firma zaznamenala ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 7,6 milionu dolarů ve srovnání se ziskem 28,4 milionu dolarů před rokem. Po odečtení jednorázových nákladů ale vydělala dva centy na akcii, což se shodovalo s odhady analytiků, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK