Tokio měnovou politiku ani hodnocení ekonomiky nezměnilo

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. srpna (ČTK) - Japonská centrální banka (BOJ) dnes ponechala měnovou politiku opět beze změny a pokračuje tak v jejím razantním uvolňování, které zahájila v dubnu. Své hodnocení stavu ekonomiky proti předešlému měsíci banka tentokrát už dál nezlepšila a dala najevo, že chce počkat na další vývoj, zejména na to, jak se její nová měnová politika promítá do firemních investic.

Banka na závěr dvoudenního zasedání své bankovní rady konstatovala, že japonská ekonomika se zotavuje. Základní hodnocení tak nechala beze změny poté, co jej od počátku roku každý měsíc mírně zlepšovala. Index tokijské burzy po zprávě BOJ nejdříve posílil o více než jedno procento, potom ale zisky ztratil a přešel do ztrát.

BOJ v dubnu překvapila finanční trhy zavedením krajně uvolněné měnové politiky v podobě rozsáhlých nákupů dluhopisů a dalších aktiv, Jejím cílem je zastavit deflaci, tedy soustavný pokles spotřebitelských cen. Cíl inflace banka vytyčila na dvou procentech namísto dosavadního jednoho procenta.

V červenci objem bankovních úvěrů vzrostl o dvě procenta, což byl nejvýraznější nárůst za čtyři roky, ukázaly dnešní údaje BOJ. To je pro banku příznivý vývoj, BOJ si ale chce počkat, jak se nové podmínky v měnové oblasti promítnou do kapitálových investic japonských firem.

Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí roku stoupla mezičtvrtletně o jedno procento a v meziročním srovnání o 4,1 procenta. V tomto fiskálním roce, který začal v dubnu, vláda podle poslední prognózy čeká růst o 2,8 procenta, v dalším fiskálním roce by však mělo tempo růstu klesnout na pouhé procento.

Příčinou zpomalení růstu bude očekávané zvýšení daně z obratu, Vláda má v plánu zvýšit tuto daň od příštího dubna na osm procent ze současných pěti a od říjnä 2015 až na deset procent. Vláda dnes uvedla, že o dani z obratu rozhodne v období od konce září do počátku října. Zvýšení daně má pomoci snížit japonský státní dluh, který je z vyspělých zemí zdaleka nejvyšší na světě.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně, už přes 20 let se ale potýká se stagnací růstu. Ten podkopává zejména deflace a stárnoucí populace. Země se nyní pomocí uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů snaží nastartovat ekonomiku a deflaci ukončit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK