Deutsche Telekom kvůli růstu počtu klientů v USA čeká horší zisk

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 8. srpna (ČTK) - Čistý zisk německé telekomunikační skupiny Deutsche Telekom vzrostl ve druhém čtvrtletí o deset procent na 530 milionů eur (13,7 miliardy Kč), nedosáhl ale očekávání. Mateřské společnosti mobilního operátora T-Mobile nyní výrazně přibývají mobilní zákazníci na americkém trhu, to ale sebou nese zvýšené náklady. Kvůli nim firma v dnešní zprávě zhoršila celoroční výhled ziskovosti.

Americká divize T-Mobile USD, která se letos spojila s místním operátorem MetroPCS, nyní získává klienty "v celých zástupech" a ve druhém čtvrtletí se jejich počet zvýšil o 688.000. Firma tím v USA zvrátila trend, protože před rokem jich naopak 557.000 ztratila. Se získáváním nových zákazníků se ale pojí dočasně vyšší náklady na marketing a další výdaje, což tlačí na zisk.

Deutsche Telekom tak snížil výhled provozního zisku pro celý rok na 17,5 miliardy eur z dosavadní předpovědi 18,4 miliardy eur. Jeho akcie však díky údajům o přílivu nových amerických zákazníků zahájily dnešní obchodování nárůstem o 3,5 procenta.

Tržby Telekomu se zvýšily o 5,4 procenta, jsou v nich ale poprvé zahrnuty příjmy převzaté MetroPCS. I bez nich ale tržby Telekomu vzrostly o 2,1 procenta.

S nárůstem rozsahu mobilní sítě v USA firma zvyšuje i investice do tamních sítí. Tyto výdaje se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 35 procent. Firma má už vysokorychlostní sítí LTE pokryto v USA 157 milionů lidí, třebaže její dosavadní cíl předpokládal do konce tohoto roku pokrytí 100 milionů obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK