Ve středních Čechách vzrostla nezaměstnanost o 0,2 na 6,4 pct

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Ve Středočeském kraji v červenci přibylo lidí bez práce. Podíl nezaměstnaných vzrostl proti červnu o 0,2 procentního bodu na 6,4 procenta. Úřady práce na konci července registrovaly 56.212 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost ve Středočeském kraji byla čtvrtá nejnižší po Praze, Plzeňském a Jihočeském kraji.

Ministerstvo přešlo od letoška na nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Nově uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let, zatímco dřívější míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka se na nárůstu nezaměstnanosti nejvíc podílelo ukončení některých pracovních poměrů na dobu určitou a částečně také noví absolventi škol a učilišť. "Sezonní práce jsou v tomto období nadále v plném proudu, což má naopak pozitivní vliv na stav nezaměstnanosti," dodal Minařík.

Celkový počet všech evidovaných nezaměstnaných byl ve středních Čechách v červenci 57.190 uchazečů, což bylo o 1791 více než na konci června. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 úřady práce zaregistrovaly nárůst počtu uchazečů o práci v evidenci o 8022. V červenci se na úřady práce přišlo nově zaregistrovat 5956 lidí, což bylo o 1842 více než v červnu.

Úřady práce na konci července evidovaly 4874 volných pracovních míst, což je proti červnu o 481 méně. Na jedno volné pracovní místo ve Středočeském kraji připadalo téměř 12 uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK