Aero Vodochody mělo v prvním pololetí tržby 1,3 miliardy Kč

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odolena Voda (u Prahy) 8. srpna (ČTK) - Největší tuzemský výrobce letecké techniky Aero Vodochody měl v letošním prvním pololetí tržby 1,3 miliardy korun. Ve zbytku roku očekává nárůst tržeb na 3,6 miliardy korun a provozní zisk za letošní rok 375 milionů korun. Aero v druhé polovině roku očekává rychlejší růst kvůli stěžejnímu programu výroby vrtulníků Sikorsky S-76. Letos jich zatím dodalo jen šest, v druhé půlce roku jich zákazníkům dodá nejméně 22. ČTK to dnes sdělila mluvčí společnosti Tereza Kryšpínová.

"V první polovině roku program ovlivnilo zapracování vývojových změn a s nimi související zpožděné dodávky," vysvětlila důvody menšího počtu dodaných vrtulníků Kryšpínová,

Aero Vodochody loni zvýšil čistý zisk na 264 milionů korun z předloňských 175 milionů korun. Tržby firmě meziročně vzrostly z 2,2 miliardy na tři miliardy korun, řekl v květnu ČTK prezident společnosti Ladislav Šimek.

Aero očekává zlepšení hospodářských výsledků i v příštím roce, protože připravuje zahájení výroby náběžné hrany křídla, kabinových dveří, nákladní rampy a zadní části trupu pro vojenský transportní letoun KC-390 s nosností 23 tun, které je přímým konkurentem letounů Lockheed C-130 Herkules. Letoun vyrábí brazilská společnost Embraer.

Podle Kryšpínové by mělo Aero na přelomu roku také dodat první trupové panely pro Airbusy 321. "Náběh nových programů se zřejmě neprojeví v tržbách za letošní rok, v dalších letech ale slibuje přinést Aeru vyšší zisky i možnost vytvořit další pracovní místa," dodala Kryšpínová

Aero Vodochody funguje již od roku 1919. Firma také vyrábí vlastní letadla, jako například lehký podzvukový bitevník L-159, který se ale podařilo prodat jen české armádě. Nyní v Aeru pracuje kolem 1500 zaměstnanců, 100 nových pracovníků firma přijala v loňském roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK