ČSOB v pololetí klesl čistý zisk o 12 procent na 6,9 miliardy Kč

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Československá obchodní banka (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám, v prvním pololetí vykázala čistý zisk 6,9 miliardy korun. To je meziroční pokles o 12 procent. Hlavním důvodem poklesu jsou nízké úrokové sazby na trhu. ČSOB o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Objem úvěrů vzrostl meziročně o pět procent na 490 miliard Kč. Růst táhly hypotéky (meziročně o 19 procent), korporátní úvěry (šest procent) a úvěry pro malé a střední podniky (sedm procent). Díky retailovým vkladům stoupl celkový objem vkladů o procento na 626,4 miliardy Kč.

Provozní výnosy klesly o dvě procenta na 16,7 miliardy Kč, provozní náklady naopak stouply o dvě procenta na 7,7 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost skupiny k 30. červnu 2013 činila 15,8 procenta.

"Prostředí s nízkými úrokovými sazbami už několik čtvrtletí ukrajuje z výnosů českých bank. Zároveň výborná zpráva pro nás všechny je jednak vytrvalý růst úvěrů a jednak nový zájem investujících klientů o naši nabídku zajištěných podílových fondů," uvedl generální ředitel banky Pavel Kavánek.

Čistý úrokový výnos klesl meziročně o čtyři procenta. I přes nižší příjmy z poplatků z platebních transakcí a běžných účtů v retailu ČSOB navýšila celkové příjmy z poplatků a provizí meziročně o čtyři procenta díky vyšší poptávce po podílových fondech a větším prodejům v oblasti finančních trhů. Náklady na úvěrové riziko stouply o 27 procent na 0,8 miliardy Kč.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, ČSOB Penzijní fond Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing. ČSOB je součástí mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK