Ropa zlevňuje, čeká se nárůst vývozu z polí v Severním moři

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně klesly, převážně kvůli očekávanému nárůstu dodávek suroviny ze Severního moře. Vliv ale měly i spekulace, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svůj rozsáhlý program na podporu tamní ekonomiky. Barel severomořské ropy Brent se krátce před 17:00 prodával za zhruba 105,90 dolaru, a byl tak o více než jedno procento levnější.

Ceny ropy se snižují už pátý den v řadě. Trhy dnes nechaly bez větší pozornosti zprávu, že dovoz ropy do Číny, která je po USA druhým největším spotřebitelem této suroviny na světě, v červenci dosáhl nového maxima. Jen malý pozitivní vliv měla podle agentury Reuters i pravidelná zpráva amerického Úřadu pro energetické informace, podle kterého se zásoby ropy v USA minulý týden snížily o 1,32 milionu barelů.

V poklesu pokračuje rovněž americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI). Ta před 17:00 ztrácela více než dva dolary a nacházela se blízko 102,32 dolaru za barel.

Větší pozornost dnes vyvolalo plánované zářijové zvýšení vývozu ropy ze Severního moře. Obchodníci mají také obavy, že pokud začne Fed omezovat svůj program nákupu dluhopisů - což by se podle některých jejích činitelů mohlo stát již příští měsíc - omezí to snadno dostupné finanční prostředky na globálních trzích.

"Severní moře je dnes jedním z hlavních hybatelů...rostoucí dodávky mají dopad," uvedl analytik Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 105,87 107,44 New York - Nymex WTI září 102,32 104,37

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK