Americké akcie odevzdaly počáteční zisky a stagnují

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Americké akcie v první polovině obchodování odevzdaly počáteční zisky, které nabraly po třech dnech ztrát, a proti dřívějšímu závěru se pohybují bez větších změn. Trh srážely zejména akcie telekomunikačních společností - AT&T a Verizon odepisovaly každá zhruba procento.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) oslaboval o méně než 0,1 procenta na 15.465 bodu. Širší index S&P 500 ztrácel zhruba 0,1 procenta na na 1693 bodů, úhrnný index technologického trhu Nasdaq měl však půlprocentní zisk a nacházel se blízko 3670 bodů.

Akcie většinu tohoto týdne klesaly, a sestoupily tak z rekordů, kterých dosáhly v závěru minulého týdne. Důvodem poklesu jsou obavy, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svou měnovou politiku na podporu ekonomiky. Dnes na začátku obchodování Wall Street oživil díky zprávám, že čínská ekonomika, která je po americké druhá největší na světě, by se mohla stabilizovat. Růst ale netrval dlouho.

Akcie automobilky Tesla Motors posilovaly zhruba o 16 procent po zprávách, že firma s devítiletým předstihem splatila úvěr od americké vlády. Firma také byla překvapivě v zisku. Akcie předního prodejce slevových kuponů Groupon přidávaly dokonce 24 procent díky tomu, že firma jmenovala svého spoluzakladatele Erica Lefkofského generálním ředitelem.

Index finančního sektoru S&P ale odepisoval 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK