Dolar kvůli obavám z dalších kroků Fedu oslabuje

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. srpna (ČTK) - Americký dolar se dnes k hlavním měnám propadl na nejnižší hodnotu za posledních sedm týdnů. Nejednoznačné ekonomické údaje z poslední doby a vyjádření činitelů americké centrální banky (Fed) vyvolaly mezi investory pochybnosti o začátku omezování kroků na podporu americké ekonomiky, které Fed už dříve avizoval.

Dolarový index, který měří hodnotu dolaru vůči šesti hlavních měnám, klesl o 0,45 procenta na 80,918 bodu. Během dne spadl až na 80,890 bodu, což bylo nejníže od 19. června.

Většina analytiků však očekává, že dolar ke konci roku obnoví růst. Tlak by na něj ale mohla představovat nejistota kvůli tomu, kdy by Fed mohl omezit miliardové nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku. Několik představitelů Fedu tento týden naznačilo, že banka by tak mohla učinit již v září. Závisí to ale na dalším vývoji na trhu práce.

Dolar k jenu oslabil o skoro 0,5 procenta na 95,90 JPY. Během dne klesl až na 95,79 JPY, což byla nejnižší hodnota za sedm týdnů. Propad k jenu se prohloubil po zveřejnění americké vládní zprávy, podle které počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý měsíc klesl na nejnižší úroveň za šest let.

Euro k dolaru stouplo o skoro 0,4 procenta na 1,3392 USD. Během dne se dostalo až na 1,3394 USD, což bylo maximum za sedm týdnů. Jednotné evropské měně pomohly nečekaně dobré údaje o německém zahraničním obchodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK