Banka JPMorgan čelí vyšetřování kvůli hypotečním produktům

08.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. srpna (ČTK) - Přední americká banka JPMorgan Chase & Co čelí ve Spojených státech vyšetřování v souvislosti s hypotečními produkty, které prodala před vypuknutím finanční krize. Podle zdroje agentury Reuters američtí vyšetřovatelé prověřují údajné porušení zákonů o cenných papírech. Zabývají se přitom hypotečními zástavními listy, které banka vytvořila.

Hypoteční zástavní listy jsou dluhopisy, které banky vydávají, aby získaly finanční prostředky na poskytování hypotečních úvěrů.

Banka už ve středu sdělila, že je v Kalifornii předmětem trestního i civilního vyšetřování. Pod stejný úřad spadá hlavní město oblasti a další území, která před lety silně zasáhl krach cen na trhu s bydlením. V květnu úřady bance sdělily, že civilní část dospěla k předběžnému závěru, že banka v souvislosti s nabídkou hypotečních cenných papírů v letech 2005 až 2007 porušila některé federální zákony o cenných papírech.

Zmíněné produkty zahrnují rizikové nástroje typu "subprime" a "Alt-A". Jejich krach v roce 2007 celou hypoteční a pak také úvěrovou krizi vyvolal.

Vyšetřování je součástí snah amerického prezidenta Baracka Obamy pohnat k zodpovědnosti firmy za to, že při růstu cen na americkém trhu s bydlením porušovaly zákon. Americká vláda již v úterý podala na bankovní skupinu Bank of America civilní žalobu za údajný podvod s cennými papíry krytými hypotékami na obytné nemovitosti. Banka jím prý ošidila investory zhruba o 850 milionů dolarů (16,6 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK