Část členů bankovní rady označila intervence za destabilizující

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Několik členů bankovní rady na jednání ve čtvrtek 1. srpna označilo devizové intervence za možný destabilizující prvek pro domácí ekonomiku. Vyplývá to z dnes zveřejněného zápisu. Bankovní rada tehdy mimo jiné hlasovala o zahájení devizových intervencí jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. Rozhodla tuto možnost nevyužít.

Bankovní rada zároveň tehdy rozhodla jednomyslně ponechat úrokové sazby na rekordně nízkých úrovních, na tzv. technické nule. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

Naopak v diskuzi o potřebě dalšího uvolnění měnových podmínek se opakovaně několik členů bankovní rady vyslovilo pro okamžité zahájení devizových intervencí, uvádí záznam. Rovněž na jednání zazněl názor, že devizové intervence aktuálně představují nutnou podmínku ke stabilizaci ekonomické situace.

Zároveň ale během jednání několikrát zaznělo, že přes kumulaci protiinflačních faktorů není riziko deflace patrné a že inflační očekávání neklesají. "Zaznělo též, že problémem exportu není silná koruna, ale slabá zahraniční poptávka, s tím, že exportéři trvale akcentují potřebu stability kurzu spíše než potřebu jeho slabší úrovně," uvádí záznam.

sos jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK