Vývoj inflace podle analytiků posiluje pravděpodobnost intervencí

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Červencový pokles inflace na 1,4 procenta posiluje podle analytiků oslovených ČTK stanovisko zastánců devizových intervencí na oslabení koruny v bankovní radě ČNB. Inflace by ale musela v dalších měsících dále klesat, což ekonomové nevylučují.

"Dnešní výsledek v kontextu slabých čísel o aktivitě v tuzemské ekonomice nahrává v ČNB zastáncům devizových intervencí na oslabení koruny. Pravděpodobnost jejich uskutečnění s posledními ekonomickými daty ještě vzrostla," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Zatímco z ekonomiky přichází smíšené zprávy, vývoj inflace i podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka podporuje hlasy v bankovní radě ČNB volající po dalším uvolnění měnové politiky. To aktuálně představuje použití devizových intervencí. "Právě proto nízká inflační data vedla k tomu, že kurz koruny okamžitě zhruba o deset haléřů oslabil," upozornil.

Dnešní data i podle analytika České spořitelny Martina Lobotky výrazně zvyšují pravděpodobnost dalšího uvolnění měnové politiky pomocí intervencí. "Subjektivně vnímáme tuto pravděpodobnost jako blízkou 50 procentům. Před dalším zasedáním ČNB bude zveřejněna ještě srpnová inflace, pokud dále klesne, intervence bude skoro hotová věc," uvedl.

Riziko přímých intervencí samozřejmě narostlo, doplnil analytik Komerční banky Jiří Škop. "Z našeho pohledu by však bylo jednodušší používat verbální intervence či stanovit pásmo, ve kterém by si centrální banka přála korunu mít," uvedl.

Z dnešního zápisu z jednání bankovní rady 1. srpna přitom vyplývá, že několik členů bankovní rady označilo devizové intervence za možný destabilizující prvek pro domácí ekonomiku. Naopak v diskuzi o potřebě dalšího uvolnění měnových podmínek se opakovaně několik členů bankovní rady vyslovilo pro okamžité zahájení devizových intervencí.

Bankovní rada tehdy mimo jiné hlasovala o zahájení devizových intervencí jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. Rozhodla tuto možnost nevyužít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK