Novým ředitelem CzechInvestu je ode dneška Marian Piecha

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Novým generálním ředitelem státní agentury CzechInvest byl k dnešnímu dni jmenován Marian Piecha, který dosud působí jako ředitel odboru inovačního podnikání a investic na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). ČTK to potvrdila mluvčí CzechInvestu Adéla Tomíčková. Piecha se zúčastnil výběrového řízení na tuto pozici, které vypsal bývalý ministr průmyslu Martin Kuba.

Piecha podle svého profilu na síti LinkedIn působí na MPO v pozici ředitele odboru inovačního podnikání a investic od roku 2008. Zabývá se programy podpory, jak pro malé a střední podnikatele, tak pro velké investory. Ve své působnosti má v rámci získávání zahraničních investic systém investičních pobídek. Externě také přednáší politiku regionálního rozvoje na Vysoké škole ekonomické. Vystudoval Vysoké učení technické v Brně a University of New York in Prague.

Nový šéf bude mít na starosti mimo jiné dokončení procesu slučování CzechInvestu a agentury CzechTrade, propojení agend, centralizaci služeb a odbourání duplicit. Sloučením ubude vedoucích pracovníků a pracovních míst o čtvrtinu. Obě agentury se sloučí k letošnímu 31. prosinci.

Exministr Kuba loni v srpnu odvolal tehdejšího generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka a vedením agentury dočasně pověřil ředitele sekce fondů EU Petra Očka. Audit podle Kuby ukázal, že CzechInvest chyboval při vypsání kritizované zakázky na vyhledávání průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU.

CzechInvest loni do Česka přilákal rekordních 350 nových projektů, které přinesou přes 26 miliard korun a vytvoří více než 12.000 nových míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK