Koruna po zprávách z české ekonomiky lehce oslabila

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Česká měna po ranních zprávách z české ekonomiky ztratila malou část předchozích zisků. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 11:00 proti čtvrtečnímu závěru k euru i dolaru slabší o tři haléře na 25,88 Kč/EUR a 19,34 Kč/USD.

Český statistický úřad ráno informoval, že spotřebitelské ceny v červenci klesly proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,4 procenta. Zároveň Česká národní banka zveřejnila zápis z jednání bankovní rady 1. srpna, na kterém několik členů rady označilo devizové intervence za možný destabilizující prvek pro domácí ekonomiku. Bankéři tehdy mimo jiné hlasovali o zahájení devizových intervencí, tuto možnost ale rozhodli nevyužít.

"Zápis ukázal, že je bankovní rada v této otázce rozdělena. Na jedné straně několik členů chtělo intervence okamžitě spustit. Argumentem ve prospěch tohoto kroku je předpoklad, že slabší kurz je důležitý pro návrat inflace k cíli. Na druhé straně jiní členové označili intervence jako možný destabilizující prvek pro ekonomiku. Kvůli tomuto riziku je podle nich adekvátní vyčkat na výraznější protiinflační tlaky či riziko deflace," uvedl analytik.

Dolar vůči euru mírně posílil na 1,338 USD/EUR. Ekonomická data z Číny na trhy podle Vlka neměla větší vliv. "Červencová inflace zůstala na stejné úrovni jako v červnu, zatímco se čekalo mírné zrychlení. Na druhou stranu maloobchodní tržby v červenci nepatrně zpomalily a zaostaly za odhady," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK