Britská policie se zabývá štědrým odstupným pro manažery BBC

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. srpna (ČTK) - Britští detektivové zkoumají rozsáhlé odstupné vyplacené vysoce postavených manažerům veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice BBC. Jeho výše prý v některých případech překročila částku, na kterou měli dotyční nárok, a detektivové zkoumají, zda tím nebyl spáchán trestný čin. Podle agentury Reuters to dnes uvedla londýnská policie.

Britský Národní kontrolní úřad (NAO) v květnu dospěl k závěru, že stanice porušila svá již tak velkorysá pravidla pro výplatu odstupného, aniž k tomu měla dobrý důvod. Podle úřadu bylo od roku 2005 do letošního března vysoce postaveným manažerům vyplaceno 60 milionů liber (1,8 miliardy Kč). Úřad prověřil 60 případů a ve 14 z nich zjistil, že příjemci dostali víc peněz, než na kolik měli nárok. Daňové poplatníky to prý stálo nejméně milion liber (30 milionů Kč).

Některé z těchto údajně přemrštěných plateb, na které zpráva upozorňuje, prý schválil bývalý ředitel BBC Mark Thompson. Thompson od listopadu šéfuje americké vydavatelské společnosti The New York Times. Z čela BBC tam přišel v době, kdy pověst kdysi ctihodné britské instituce těžce podkopalo odhalení tutlaného sexuálního zneužívání, kterého se dopouštěl mezitím již zesnulý populární televizní moderátor Jimmy Savile. Thompson tvrdí, že o dřívějších obviněních Savila ze zneužívání nic nevěděl.

Britští zákonodárci požádali policii, aby údajně sporné výplaty odstupného prověřila a zjistila, jestli se vedoucí činitelé BBC nedopustili trestného činu zneužití pravomoci. Stanice možnost spáchání trestného činu odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK