Za chyby u dotací z EU má být pevná sankce, schválila vláda

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - U dotací ze státního rozpočtu, jejichž součástí jsou peníze z EU, by měla v případě porušení rozpočtové kázně hrozit pevná sankce. Vyplývá to z návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech, kterou dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci o jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok.

 

Nyní se pokuta procentuálně vypočítává pouze z té části dotace, v níž se pochybilo. Ministerstvo financí tento způsob už dříve označilo za nevhodný a v rozporu s předpisy EU.

V některých případech je využití procentního rozpětí nevyhovující, uvedlo MF. "Jde například o oblast veřejných zakázek spolufinancovaných z rozpočtu EU, kdy jsou sazby finančních oprav či odvodů za porušení pravidel pro zadávání stanoveny Evropskou komisí fixní formou," uvedlo před časem ministerstvo.

Poskytovatel dotace by podle novely mohl také nevyplatit část dotace při porušení jakéhokoliv z pravidel, za kterých byla dotace spolufinancovaná z rozpočtu Evropské unie poskytnuta.

Novela zákona by měla platit od 1. ledna příštího roku. Předtím ji však ještě musí schválit poslanci i senátoři a podepsat prezident.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK