Vláda schválila dohodu s Ruskem ohledně vypořádání dluhu

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Vláda dnes schválila dohodu s Ruskem o splacení zbývajícího dluhu, který má Moskva u Prahy ještě z dob existence Sovětského svazu. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok. Česká republika by tak měla získat z dluhu za zhruba osm milionů dolarů přibližně 80 procent, tedy minimálně 6,45 milionu dolarů (zhruba 128 milionů korun). Smlouva by měla být podepsána do konce září.

"Je to technická záležitost, kterou může vláda mého typu projednat," uvedl premiér.

V polovině července podle ruských serverů nařídil ruský premiér Dmitrij Medveděv, aby tamní ministerstvo financí dojednalo s Českem splacení dluhu. Ruské ministerstvo financí podobné dohody letos již podepsalo se Slovenskem, kterému má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, a se Srbskem, jež dostane 289 milionů dolarů. Do konce roku pak ministerstvo chce uzavřít takové dohody ještě s Černou Horou a s Finskem.

"Dle schválených podmínek dodatku k dohodě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o vypořádání zadluženosti bývalého SSSR a Ruské federace vůči České republice ze dne 17. června 1994 bude dořešen způsob umoření zbývající části dluhu Ruské federace vůči České republice tak, že Česká republika obdrží na účet 80 procent zbytku dluhu," uvádí materiál. Částka bude podle MF upřesněna ke dni podpisu dodatku.

Předjednané podmínky jsou podle ministerstva financí z hlediska historického vyjednávání o ruském dluhu nejvyšším dosaženým podílem z deblokované části dluhu, který má být uhrazen.

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Někdejší vláda premiéra Miloše Zemana naprostou většinu dluhu prodala společnosti Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nepříliš výhodně. Poslední splátku od Falkon Capital obdrželo české ministerstvo financí podle listu E15 loni v létě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK