Průmyslová výroba ve Francii v červnu nečekaně klesla

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. srpna (ČTK) - Průmyslová výroba ve Francii v červnu nečekaně klesla, proti předešlému čtvrtletí o 1,4 procenta. Oznámil to dnes francouzský statistický úřad. Nepříznivý vývoj může zmařit naděje vlády na brzké oživení ekonomiky z recese. Francie má druhou největší ekonomiku v Evropě.

Za poklesem výroby stál hlavně propad výroby elektrické energie a snížení výroby potravin. Za celé druhé čtvrtletí se produkce díky silnému dubnovému růstu zvýšila o 1,4 procenta.

Údaje naznačují, že ekonomika se sice stabilizovala, zůstává ale přinejlepším ve stagnaci. Příznivé dubnové a květnové údaje z průmyslu přiměly francouzského prezidenta Françoise Hollandea k prohlášením o začátku oživení.

Statistický úřad INSEE příští středu zveřejní údaje o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí. Úřad předpověděl, že ekonomika vykáže po dvou čtvrtletích poklesu růst o 0,2 procenta. V celém tomto roce by podle vlády měla Francie vykázat nepatrný růst o 0,1 procenta, ekonomové však počítají s celoročním poklesem.

Slabé údaje z Francie kontrastují s vývojem v Německu. Průmyslová výroba v největší evropské ekonomice totiž v červnu vzrostla o 2,4 procenta a vykázala nejvýraznější zlepšení za dva roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK