Pražská burza rostla, ztráty ČEZ kompenzovaly banky

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Pražskou burzu dnes táhly především banky, které svými zisky kompenzovaly propad energetické společnosti ČEZ. Dařilo se Komerční bance i Erste Bank. Výrazný zisk zaznamenal také výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens. Hlavní index PX během dneška posílil o 0,14 procenta na 972,29 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Kupci se nadále soustřeďují do bankovních zástupců. Komerční banka i Erste končily na svých denních maximech, oba tituly navázaly na svůj předchozí růst a postupně se dostávají na krátkodobě značně překoupené úrovně," uvedl analytik Patria Finance Josef Kohout.

Cenné papíry Erste Bank dnes posílily o 1,77 procenta na 665,40 koruny. Ve čtvrtek banka informovala o celkovém splacení participačního kapitálu včetně státní pomoci. "Pravděpodobnost výraznější korekce na finančních titulech tak postupně vzrůstá," podotkl Kohout.

Akcie Komerční banky zhodnotily o 1,15 procenta na 4299 korun. Kohout upozorňuje, že podobná cena byla u Komerční banky zaznamenána naposledy před víc než dvěma lety a titul se na tuto hodnotu dostal během 14 dní, kdy startoval od hranice 3500 korun za akcii. "V tomto týdnu je podpořila analýza JPMorgan, hovořící o rekordním zisku v příštím roce a tlakem majoritního akcionáře Societe Generale na růst dividendy," uvedl analytik.

Nedařilo se naopak společnosti ČEZ, jejíž cenné papíry oslabily o 3,29 procenta na 443,90 koruny. "Titul tak prorazil aktuální hranici podpory nad 450 Kč a kvůli pokračujícímu poklesu cen silové elektřiny jen marně hledal zájemce na nákupní straně. Akcie ČEZ se dostaly na úrovně osmiletého minima," řekl Kohout. Analytici Commerzbank dnes u ČEZ snížili cílovou cenu na 424 Kč z 512 Kč, doporučení bylo ponecháno redukovat.

Nejvyšší růst dnes zaznamenal Pegas Nonwovens, který posílil o 2,88 procenta na 603,90 koruny. Analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič podotkl, že se tím akcie znojemské společnosti poprvé po více než pěti letech dostaly přes hranici 600 korun. Růst o více než jedno procento dnes zaznamenala také mediální společnost CME.

Celkový objem obchodů dosáhl především díky Komerční bance 759 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK