Pražská burza v týdnu vzrostla o 2,6 procenta na 972 bodů

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Pražská burza v posledním týdnu opět rostla, tentokrát ještě výrazněji než minulý týden. Index PX posílil proti minulému pátku o 2,6 procenta na 972,3 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. Nejvíce posílily akcie Erste Group. Naopak největší propad postihl cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř čtyři procenta.

"Týden se nesl v lehce ospalé náladě bez výraznějších zpráv. Investoři se zaměřili na proslovy některých členů americké centrální banky Fed, které měly spíše jestřábí nádech, a trh reagoval z počátku týdne ústupem od rizika. Naopak relativně solidní data z čínské ekonomiky vrátila na akciové trhy pozitivní trend ," komentoval vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Erste Group, která posílila o 7,3 procenta na 665 Kč. U firmy se projevila pozitivní reakce z již avizovaného vrácení prostředků od rakouského státu a celkově pozitivní nálada na bankovní sektor v Evropě.

Naopak největší ztráty vykázaly akcie ČEZ, které přišly o 4,6 procenta na 450 Kč. U společnosti se projevilo negativně silné prodejní doporučení na německé konkurenty, které dostalo pod tlak téměř celý sektor. Cena elektrické energie se rovněž dále snižuje na svá pětiletá minima.

Pro příští týden se bude pravděpodobně opakovat scénář uplynulého týdne. Bez výraznějších měnových či politických faktorů se investoři zaměří na makroekonomiku. Ta by však dle odhadů neměla přinést výraznější výkyvy, a tudíž obrázek by měl zůstat spíše neutrální. "Při absenci výraznějších faktorů očekáváme mírně pozitivní reakci," podotkl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK