Akcie v USA zakončily nejhorší týden od června, dolar zpevnil

09.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. srpna (ČTK) - Americké akcie dnes neudržely počáteční nevýrazné zisky a znovu oslabily. Jejich hlavní indexy tak za sebou mají nejvyšší týdenní ztrátu od června a podle analytiků nelze očekávat, že by se investoři vrátili k větším nákupům, když jsou indexy blízko rekordů. Na devizových trzích se dolar odpoutal od sedmitýdenního minima.

Dow Jonesův index klesl o 72,81 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,47 procenta na hodnotě 15.425,51 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,36 procenta na 1691,42 bodu, index Nasdaq Composite oslabil o 0,25 procenta a končil na 3660,11 bodu.

Akcie tento týden s výjimkou čtvrtka klesaly a sestupovaly z rekordů, kterých dosáhly v závěru minulého týdne. Vedle vybírání zisků z červencového vzestupu trh oslabovaly obavy, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svou měnovou politiku na podporu ekonomiky. Investoři také s odezněním firemních výsledků za druhé čtvrtletí nemají pobídky k dalším nákupům a čekají na nové katalyzátory.

"Je to velmi klidné, trh jen zpracovává poslední vývoj a vyčkává. Nic dramatického nečekám," řekl agentuře Reuters manažer bostonské společnosti Pioneer Investment Management John Carney.

Za celý týden Dow Jonesův index odepsal 1,5 procenta, zatímco index S&P 500 klesl o 1,1 procenta. S nejnižší ztrátou skončil index Nasdaq Composite, který klesl o 0,8 procenta.

Na devizových trzích se dolar odpoutal od sedmitýdenního minima, převážně ale díky tomu, že investoři považují dosavadní pokles kurzu americké měny za přehnaný. Očekávají také, že další statistika příští týden potvrdí zlepšující se stav největší ekonomiky světa. Vedle amerického dolaru se zvyšoval i kurz dolaru australského, jemuž pomáhala dobrá statistika z Číny.

Takzvaný dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, přidal 0,2 procenta na 81,124 bodu. Ve čtvrtek byl ještě na 80,868 bodu, což byla nejnižší hodnota od 19. června. Euro vůči dolaru odepsalo 0,3 procenta na 1,3343 USD, zatímco dolar proti japonskému jenu oslabil o 0,5 procenta na 96,23 JPY.

Australský dolar k americkému vystoupil nejvýše za poslední týden a dostal se na 0,9194 USD. Za dnešek přidal jedno procento a navázal na růst o 1,2 procenta z předchozího dne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK