Růst japonské ekonomiky zpomalil na 2,6 procenta

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. srpna (ČTK) - Tempo růstu japonské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 2,6 procenta ze 3,8 procenta v prvních třech měsících letošního roku a zaostalo za očekáváním analytiků. Mohl za to pokles firemních investic, který naznačuje, že důvěra v trvalé oživení ekonomiky zůstává i přes masivní stimulační opatření a zvýšení vládních výdajů slabá. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila vláda.

Ekonomika sice roste již třetí čtvrtletí za sebou, analytici v anketě agentury Reuters však čekali její zvýšení až o 3,6 procenta. Vláda rovněž revidovala směrem dolů údaj za první čtvrtletí. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím třetí největší ekonomika světa vzrostla o 0,6 procenta, což rovněž zaostalo za očekáváním.

Soukromá spotřeba se mezičtvrtletně zvýšila o 0,8 procenta. Přispěly k tomu vysoké výdaje za potraviny, cestování a spotřební elektroniku. Kapitálové výdaje se však snížily o 0,1 procenta a pokles zaznamenaly již šesté čtvrtletí za sebou.

Slabší údaje zřejmě zvýší tlak na vládu, aby pokročila ve slíbených reformách, které mají pomoci zlepšit konkurenceschopnost Japonska a umožnit dlouhodobě udržitelný růst. Mohly by rovněž přimět vládu, aby odložila plánované zvýšení prodejní daně.

Prodejní daň se má od dubna příštího roku v Japonsku zvýšit na osm procent ze současných pěti. V říjnu 2015 by pak daň měla stoupnout na deset procent. Japonsko tak chce získat další peníze na snížení ohromného státního dluhu, který v červnu překonal hranici jedné biliardy jenů (201 bilionů Kč). Výše dluhu je dvojnásobná ve srovnání s velikostí japonské ekonomiky.

Vládní úředníci již dříve naznačili, že údaje o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí a jejich revize, která bude zveřejněna 9. září, budou hlavními faktory v debatě o daních. Závěrečné rozhodnutí o případném zvýšení prodejní daně by mělo padnout počátkem října. Kritici plánovaného zvýšení volají po odložení nebo alespoň pomalejším růstu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK