Koruna oslabila k euru i dolaru

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. srpna (ČTK) - Česká měna dnes oproti pátku oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 11:00 byla vůči euru slabší o pět haléřů na 25,90 Kč/EUR a k dolaru o 11 haléřů na 19,46 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Dnes Česká národní banka zveřejnila údaje o běžném účtu ČR, ale podle analytiků to korunu příliš neovlivní.

Běžný účet, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí tuzemské ekonomiky se zahraničím, se v červnu propadl do schodku 3,2 miliardy korun. "Dnešní česká data by korunu neměla ovlivnit. Trh směřuje pozornost spíše k údajům o hrubém domácím produktu za druhý kvartál, které vyjdou ve středu," sdělil ČTK analytik Tomáš Vlk z Patria Online. Středeční data podle něj zřejmě ukážou ukončení české recese. "Je možné, že tyto vyhlídky byly pro korunu podpůrné už v předchozích dnech," doplnil.

Oslabení dnes zaznamenala nejen česká měna. "Negativní vývoj převládá i v regionu, patrný je především na forintu," uvedl Vlk. Středoevropské trhy podle něj ovlivňuje dění na hlavních trzích, které ráno zaznamenaly pokles evropských akcií i eurodolaru. "Z Maďarska či Polska tu zatím nejsou žádné zajímavé zprávy, během dne však vyjde polská obchodní bilance," doplnil.

"Data ze světa dnes zastupuje znovu hlavně Asie, konkrétně Japonsko. Růst tamní ekonomiky za druhé čtvrtletí zaostal za očekáváními a průmyslová výroba za červen byla revidována dolů. Vliv se přenáší rovněž na eurodolar," sdělil analytik. Dolar vůči euru mírně posílil, kolem 11:00 byl na 1,331 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK