Počet firemních bankrotů v Polsku je nejvyšší od roku 2008

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 12. srpna (ČTK) - Počet firemních bankrotů v Polsku se v červenci meziročně zvýšil o více než třetinu a byl nejvyšší od začátku finanční krize v roce 2008. Pojišťovna vývozních úvěrů KUKE dnes uvedla, že v červenci zkrachovalo 94 firem, což bylo o 34,3 procenta více než ve stejném měsíci loni a o 10,6 procenta více než v červnu.

KUKE očekává, že počet bankrotů se bude zvyšovat i nadále - přispívá k tomu zejména současné ekonomické zpomalení. Za celý letošní rok se má počet bankrotů zvýšit o 31,9 procenta na 1150. Loni stoupl o 25,7 procenta na 905.

Nejvíce bankrotů bylo ve stavebním sektoru, který je nejvíce náchylný na vývoj ekonomický cyklů. Polské stavebnictví má problémy hlavně kvůli prudkému poklesu veřejných investic, neboť zpomalení tempa růstu ekonomiky snížilo příjmy státního rozpočtu a investice do infrastruktury. Dalšími sektory, kde hrozí více bankrotů, je papírenství a turistika.

Polsko tento týden zveřejní první rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí. Analytici v anketě agentury Reuters očekávají, že ekonomika vykáže známky oživení. Meziroční tempo růstu má zrychlit na 0,8 procenta z 0,5 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK