Výrobce chytrých telefonů BlackBerry uvažuje o svém prodeji

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 12. srpna (ČTK) - Vedení ztrátového kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry uvažuje o prodeji podniku. Firma dnes oznámila, že vytvořila zvláštní komisi, která přezkoumá její strategické alternativy. Ty kromě prodeje společnosti zahrnují například vytvoření nových partnerství či společných podniků.

BlackBerry se nyní potýká s ostrou konkurencí ze strany společností Apple a Samsung. Firma začátkem roku přišla s dlouho očekávanou a dlouho odkládanou sérií telefonů s novým operačním systémem BlackBerry 10, prodej nových přístrojů však podle agentury DPA nesplnil očekávání.

"Domníváme se, že nastal ten správný čas prozkoumat naše strategické možnosti," uvedl člen správní rady BlackBerry Timothy Dattels, který bude nové komisi předsedat.

Zdroje agentury Reuters minulý týden uvedly, že BlackBerry je nakloněna možnosti svého prodeje do soukromých rukou i tomu včetně odchodu z akciového trhu. Díky tomu by měl podnik více prostoru k tomu, aby mohl své nynější problémy vyřešit.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.

Generální ředitel Thorsten Heins minulý měsíc prohlásil, že BlackBerry je na správné cestě, ale potřebuje víc času na řešení svých problémů. Firma podle něj během příštích osmi měsíců představí další telefony se systémem BlackBerry 10.

Společnost BlackBerry v prvním finančním čtvrtletí, které skončilo 1. června, prodělala 84 milionů (asi 1,6 miliardy Kč). Se ztrátou počítá i ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK