Ceny ropy klesly, investoři čekají na údaje z USA

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily po prudkém nárůstu v závěru minulého týdne. Jejich pokles nicméně zmírnily výpadky v dodávkách ropy z Libye a Iráku. Investoři nyní čekají na nové ekonomické údaje ze Spojených států, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Cena severomořské ropy Brent odpoledne klesla o 39 centů na 107,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 54 centů na 105,43 USD, napsala agentura Reuters.

USA tento týden zveřejní řadu hospodářských údajů, například o vývoji maloobchodních tržeb a spotřebitelských cen. Tyto údaje by mohly investorům naznačit, kdy začne americká centrální banka (Fed) omezovat svá opatření na podporu hospodářského růstu.

V pátek ceny ropy výrazně stouply poté, co údaje z Číny naznačily stabilizaci růstu tamní ekonomiky. Čina je druhým největším spotřebitelem ropy po USA.

Analytici společnosti Commerzbank se nicméně k možnosti dalšího růstu cen ropy staví skepticky. "Ropný trh zůstává ve středně dlouhém období dostatečně zásobován," upozornili ve své zprávě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,83 108,22 New York - Nymex WTI září 105,43 105,97

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK