Americký dolar posílil díky optimismu ohledně ekonomiky USA

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. srpna (ČTK) - Americký dolar dnes posílil díky očekávání příznivých údajů o ekonomice Spojených států. Euro se naopak dostalo pod tlak kvůli zprávě listu Der Spiegel o tom, že Řecko bude potřebovat další finanční pomoc.

Jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,3 procenta na 1,3304 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních hlavních světových měn, stoupl o 0,3 procenta na 81,346 bodu. Vzdálil se tak od sedmitýdenního minima, na které se propadl minulý týden, píše agentura Reuters.

Der Spiegel v neděli s odvoláním na dokument německé centrální banky určený ministerstvu financí uvedl, že Řecko bude potřebovat další finanční pomoc nejpozději do začátku příštího roku. Mluvčí ministerstva dnes nicméně prohlásil, že o existenci žádného takového dokumentu neví.

Spojené státy tento týden zveřejní řadu hospodářských údajů, například o vývoji maloobchodních tržeb, spotřebitelské důvěry a spotřebitelských cen. Příznivé údaje by podle agentury Reuters mohly signalizovat, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat svá opatření na podporu hospodářského růstu spíše dříve než později. Banka nyní podporuje ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů, kvůli kterým musí tisknout nové peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK