Americké akcie ve slabém obchodování dál mírně klesly

12.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. srpna (ČTK) - Akcie na Wall Street v dnešním slabém obchodování vesměs mírně ztratily a Dow Jonesův index po dlouhém propadu sestoupil na měsíční minimum. Technologický trh však díky vzestupu akcií společností BlackBerry a Apple oživil. Dnešním oslabením akcie navázaly na minulý týden, kdy indexy zaznamenaly nejprudší týdenní pokles za téměř dva měsíce.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,04 procenta na 15.419,68 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,12 procenta na 1689,47 bodu. Index technologického trhu Nasdaq naopak stoupl o 0,27 procenta a uzavřel na 3669,95 bodu.

K růstu na trhu Nasdaq velkou měrou přispěl výrobce chytrých telefonů BlackBerry, jehož akcie vyskočily o 12 procent. Firma oznámila, že uvažuje o svém prodeji, a vytvořila zvláštní komisi, která přezkoumá strategické možnosti. Akcie Applu posílily o 2,4 procenta, když jeden technologický blog napsal, že firma v září představí iPhone s novým designem.

Objem obchodů zůstal nízký, protože řada obchodníků je na dovolené. Navíc už prakticky skončilo období, kdy firmy zveřejňují čtvrtletní výsledky, což aktivitu na trhu dál podkopalo.

V USA tento týden vyjde řada důležitých statistik, například o vývoji maloobchodních tržeb, spotřebitelské důvěry a spotřebitelských cen. Zprávy by mohly investorům naznačit, kdy začne americká centrální banka (Fed) omezovat svá opatření na podporu hospodářského růstu.

Naděje na příznivé údaje z USA na devizovém trhu posílily kurz dolaru. Euro se naopak dostalo pod tlak kvůli zprávám tisku, podle nichž bude Řecko potřebovat další inanční pomoc.

Euro vůči dolaru ke konci dne kleslo o 0,3 procenta na 1,3301 USD. Index dolaru ke koši hlavních světových měn stoupl o 0,3 procenta na 81,346 bodu a vzdálil se od sedmitýdenního minima, na které se propadl minulý týden. Dolar proti jenu po počátečním poklesu stoupl o 0,6 procenta na 96,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK