Zisk skupiny MOL díky vyšším příjmům a nižším nákladům vzrostl

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. srpna (ČTK) - Největší maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL prudce vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 20 miliard forintů (1,7 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 500 milionů HUF. Hospodaření podpořily vyšší příjmy a nižší náklady. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím však byl zisk nižší o 32,3 miliardy procenta kvůli poklesu cen ropy a nižší produkci. Informovala o tom společnost v dnešním prohlášení.

Celkové provozní příjmy stouply o jedno procento na 1,33 bilionu HUF. Celkové provozní náklady pak klesly rovněž o jedno procento. Provozní zisk stoupl na 22,5 miliardy HUF z 660 milionů HUF.

Příjmy divize průzkumu a těžby klesly o 18 procent a provozní zisk divize se snížil o 22 procent. Příjmy z rafinace a prodeje naopak stouply o čtyři procenta, vykázaly však provozní ztrátu. Příjmy z plynárenských aktivit klesly o 21 procent, provozní zisk naopak vzrostl o šest procent.

MOL současně oznámil, že prodal poloviční podíl ve firmě, která vlastní licenci na těžbu z ruského pole Zapadno-Malobalykskoje, dvěma ruským společnostem. Pole je starší a těžba z něj několik let klesá. V roce 2005, kdy byla na vrcholu, činila přes 27.000 barelů ropného ekvivalentu denně, nyní však činí méně než 7000 barelů denně. Firma rovněž jedná o prodeji podílu v divizi, která vlastní licenci na pole Surgut-7.

MOL dodal, že nadále chce pokračovat v programu zlepšování výkonnosti ve své divizi rafinace a prodeje. V divizi průzkumu a těžby se zaměří na projekty v Iráku a Kazachstánu, napsaly agentury MTI a Reuters.

Skupina MOL provozuje pět rafinérií a dvě petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvatsku a v Itálii. V České republice loni koupila 124 čerpacích stanic sítě Pap Oil. Spolupracuje rovněž s českou energetickou firmou ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK