Neratovická Spolana začala dnes po dvou měsících obnovovat výrobu

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Neratovice (Mělnicko) 13. srpna (ČTK) - Neratovická chemička Spolana začala dnes po více než dvou měsících obnovovat provoz, který byl od června zastaven kvůli záplavám. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného na webových stránkách firmy.

Spolana v prohlášení informuje své obchodní partnery o plánovaných termínech spuštění jednotlivých provozů ve společnosti. Některé výrobní jednotky by podle webu Spolany měly provoz obnovit dnes, některé až ve čtvrtek.

V minulých dnech začal Středočeský kraj opět projednávat odvolání neratovické Spolany proti rozhodnutí kraje, jímž odmítl prodloužit výrobu chloru za pomoci rtuti po roce 2014. Spolana svůj požadavek zdůvodňuje dlouholetou krizí evropského hospodářství, kvůli níž údajně není schopna zastaralou technologii do tohoto termínu změnit. Kraj ale míní, že chemička mohla tento závazek splnit.

Spolana i neratovická radnice se proti zamítavému rozhodnutí krajského úřadu odvolaly k ministerstvu životního prostředí, které jejich odvolání vyhovělo. Další jednání kraje a chemičky za účasti ekologů, kteří nynější způsob výroby chloru považují za zastaralý, bude na krajském úřadě koncem srpna.

Ekologové tvrdí, že v okolí Spolany, především v rybách z Labe, se opakovaně objevují vysoké koncentrace rtuti. Kontaminovaná je prý i kůra stromů. Rtuť působí negativně na zdraví organismů, může způsobovat neurologické i psychické potíže nebo ohrozit vývoj plodu. V těle se hromadí a její vyloučení je obtížné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK