Whirlpool převezme majoritu v čínském výrobci domácích spotřebičů

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. srpna (ČTK) - Americká společnost Whirlpool, která je největším světovým výrobcem domácích spotřebičů, expanduje na čínském trhu. Firma dnes oznámila, že její čínská divize koupí za 552 milionů dolarů (10,7 miliardy Kč) 51procentní podíl v čínském výrobci praček a ledniček Hefei Rongshida Sanyo Electric.

Hefei Sanyo je společným podnikem japonské společnosti Sanyo Electric a jejího čínského partnera. Společnost vznikla v roce 1994 a v současnosti má tři výrobní závody a 10.000 zaměstnanců. Její loňské tržby dosáhly 636 milionů dolarů a mezi její značky patří Sanyo a Diqua.

Whirlpool získá podle agentury Reuters veškeré akcie, které teď vlastní japonská společnost Sanyo Electric a její čínský partner Sanyo Electric (China). Koupí i nově vydané akcie. Dohoda by měla být dokončena v příštím roce, ještě ji ale musí schválit antimonopolní úřady v Číně, stejně jako akcionáři Hefei Sanyo.

Tržby Whirlpoolu loni činily zhruba 18 miliard dolarů (asi 350 miliard Kč). Firma vyrábí spotřebiče pod značkami Whirlpool, Maytag či KitchenAid.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK