Dolar stoupl na týdenní maximum díky údajům z USA

13.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. srpna (ČTK) - Americký dolar se dnes vyšplhal na týdenní maximum vůči euru i japonskému jenu díky příznivým údajům o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Ty podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne omezovat opatření na podporu ekonomiky.

Jednotná evropská měna vůči dolaru sestoupila až na 1,3232 USD. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,3242 USD. Oproti pondělnímu závěru tak vykazovala pokles o 0,4 procenta. Vůči jenu dolar posílil o více než procento na téměř 98 JPY, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby v USA se v červenci zvýšily o 0,2 procenta. Bez zahrnutí některých kolísavých položek, jako jsou auta, benzin a stavební materiály, tržby vzrostly o půl procenta, tedy nejprudším tempem od začátku roku.

Údaje signalizují, že hospodářský růst ve Spojených státech by mohla podpořit silná spotřebitelská poptávka, která v zemi zajišťuje více než dvě třetiny hospodářské aktivity. Fed nyní podporuje ekonomiku rozsáhlými nákupy dluhopisů, kvůli kterým musí tisknout nové peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK