ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky za 2. čtvrtletí

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad vývoje hrubého domácího produktu za letošní druhé čtvrtletí. Podle odhadů ekonomů se tuzemská ekonomika zřejmě vymanila ze své nejdelší recese, která trvala šest čtvrtletí. Ve druhém letošním čtvrtletí totiž podle ekonomů stoupl mezičtvrtletně HDP v průměru o 0,6 procenta.

"Po překvapivě velmi negativním vývoji začátku roku by měl přijít obrat, aspoň co se týká mezikvartálního vývoje. Očekávám, že vliv propadů zásob v prvním čtvrtletí se pozitivně projeví nyní a přinese to plusové body. Podobně pozitivně by se měl projevit i zahraniční obchod," uvedl analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

V prvním čtvrtletí ekonomika mezičtvrtletně klesla o 1,3 procenta, což byl za dobu trvání recese největší propad. Meziročně ekonomika tehdy klesla o 2,4 procenta. Pro druhé čtvrtletí ekonomové čekají meziroční propad o více než procento.

Nečekaně silný pokles HDP v prvním čtvrtletí byl podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky způsoben faktory, které byly zčásti jednorázového charakteru a měly by odeznívat.

jap rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK