Zisk RWE díky urovnání sporu s Gazpromem vzrostl o 9,1 procenta

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 14. srpna (ČTK) - Německé energetické skupině RWE vzrostl za šest měsíců letošního roku zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 9,1 procenta na 5,5 miliardy eur (142,3 miliardy Kč). Za růstem částečně stojí mimořádný zisk z urovnání sporu o cenách plynu s ruským dodavatelem Gazprom. RWE je druhým největším energetickým koncernem v Německu. V České republice je pak největším hráčem na trhu s plynem.

Stejně jako další německé energetické podniky i RWE oznámila, že hodlá v Německu a Nizozemsku odstavit z provozu některé elektrárny na plyn a uhlí, které jsou kvůli masivní expanzi výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů ztrátové. Celkem chce snížit kapacitu výroby o 3100 megawattů.

Tržby se v pololetí zvýšily o 5,3 procenta na 28,5 miliardy eur (asi 736,4 miliardy Kč). Čistý zisk ale o 38 procent klesl a činil zhruba jednu miliardu eur. Důvodem byl odpis 800 milionů eur v Nizozemsku.

Provozní zisk divize výroby energie z konvenčních zdrojů, jako je plyn a uhlí, klesl o téměř dvě třetiny. Celková výroba elektřiny se snížila o jedno procento. Chladné počasí ale zvýšilo prodej plynu o 17 procent. Růst prodeje plynu firma zaznamenala na všech evropských trzích.

Prudký růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie trápí i většího německého konkurenta E.ON. Subvencovaná elektřina z obnovitelných zdrojů má přednost při dodávkách do sítě na úkor elektřiny vyrobené z konvenčních elektráren. Tyto elektrárny pak musí omezovat produkci a jsou ztrátové. Provozovatelé je proto raději zavírají. E.ON počátkem roku oznámil, že bude muset vyřadit z provozu některé evropské konvenční elektrárny s celkovým objemem produkce 11 gigawattů.

RWE a Gazprom byly ve sporu kvůli cenám dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu. Arbitr koncem června rozhodl, že Gazprom má vrátit RWE část plateb za dodávky zemního plynu z minulých let a změnil výpočet cen ve smlouvě, které mají lépe odrážet podmínky na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK