Slovenská ekonomika v 2. čtvrtletí zrychlila růst na 0,9 procenta

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. srpna (ČTK) - Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 0,9 procenta z předchozích 0,6 procenta v prvním kvartálu, kdy dosáhla nejhoršího výsledku od roku 2009. Vyplývá to z odhadu, který dnes zveřejnil slovenský statistický úřad. Výsledek je lepší, než čekali analytici.

Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika země pod Tatrami po očištění o sezónní vlivy ve druhém čtvrtletí přidala 0,3 procenta. Ani zrychlení tempa meziročního růstu hrubého domácího produktu ale nepomohlo zastavit pokles zaměstnanosti, která se snížila čtvrté čtvrtletí po sobě.

Zveřejněná data statistici blíže nekomentovali. Podrobnější údaje zveřejní začátkem září.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika ve druhém čtvrtletí vzroste o 0,2 procenta. U meziroční změny čekali nárůst o 0,5 procenta.

Slovenská centrální banka i ministerstvo financí v minulosti opakovaně zhoršili výhled hospodářského růstu země na letošní rok. Obě instituce předpokládají, že slovenská ekonomika letos poroste o méně než procento. Důvodem je očekávaná slabší domácí spotřeba i zahraniční poptávka, na které je exportně orientovaná ekonomika závislá.

Značná část slovenského vývozu směřuje do zemí eurozóny a do České republiky, které před časem zasáhla recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK