Data o HDP příjemně překvapila, nemusí ale znamenat zásadní obrat

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. srpna (ČTK) - I když dnešní předběžná data o mezičtvrtletním růstu ekonomiky jsou podle analytiků oslovených ČTK příjemným překvapením, neznamenají automaticky základ pro rozsáhlý růst HDP. Opravdové oživení podle nich bude záviset především na vývoji v EU, hlavně v Německu. Nicméně ekonomové zároveň připouštějí, že se již zřejmě začíná blýskat na lepší časy.

 

Růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí o 0,7 procenta, přitom zřejmě bude podle analytika Raiffiesenbank Václava Frančeho jedním z nejvyšších v Evropě. "Německá ekonomika vzrostla shodně o 0,7 procenta mezičtvrtletně, francouzská o 0,5 procenta, slovenská jen o 0,3 procenta a rakouská o 0,2 procenta," uvedl.

"Druhé čtvrtletí odčinilo negativní překvapení z předchozího období, neznamenalo ale obrat k široce založenému růstu ekonomiky. Česká ekonomika nadále zůstává obětí stagnace světového obchodu, která na ní kvůli velké závislosti na exportu doléhá víc než na méně otevřené ekonomiky," uvedl analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Právě oživení zahraniční poptávky je podle něj nutným klíčem k trvalejšímu zlepšení v české ekonomice. "Jakkoliv dnes zveřejněná čísla nejsou důvodem k velkému optimismu, recese v české ekonomice skončila a vývoj nasvědčuje tomu, že by celoroční propad HDP nemusel být hlubší než jedno procento," dodal.

Řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser pak dnešní výsledek považuje především za psychologický efekt, na který trh už dlouho čekal a který může zlepšit náladu firmám, investorům i občanům. "Z ekonomiky však zatím stále nelze vyčíst jednoznačný trend. Řada nejistot přetrvává a poslední měsíce navíc přidaly otazníky v podobě politické situace. Rozhodující pro českou ekonomiku bude kondice jejích největších obchodních partnerů v eurozóně," uvedl.

Předchozí čtvrtletí bylo přitom podle analytika Home Credit Michala Kozuba svým způsobem unikátní tím, jak propadly objemy zásob. To určilo i velký propad na začátku roku. "Naopak druhé čtvrtletí z toho částečně těžilo a růst zásob ekonomiku podpořil. Taková situace ale nezaručuje, že ekonomika bude růst dál i ve druhé polovině roku," upozornil.

"Pokud zůstane naše hospodářství růstové i v dalším čtvrtletí, můžeme začít hovořit o další fázi ekonomického cyklu čili růstu," upozornil i analytik GE Money Bank Petr Gapko. Pro celý letošní rok čeká meziroční propad HDP o 1,35 procenta.

Aleš Sosnovský rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK