Gartner: Smartphonů se poprvé prodalo víc, než běžných mobilů

14.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Egham (Británie) 14. srpna (ČTK) - Celosvětový prodej takzvaných smartphonů v letošním druhém čtvrtletí poprvé překonal prodej běžných mobilních přístrojů bez operačního systému. Výzkumná společnost Gartner dnes oznámila, že prodej smartphonů, jinak také chytrých telefonů, meziročně vzrostl o 46,5 procenta na 225 milionů. Prodej běžných mobilů se naopak o 21 procent propadl a činil 210 milionů kusů.

 

Celkový prodej mobilních přístrojů se díky silné poptávce po chytrých telefonech zvýšil téměř o čtyři procenta na 435 milionů. "Podíl smartphonů na celkovém prodeji mobilních telefonů dosáhl 51,8 procenta. Prodej smartphonů tak byl poprvé vyšší než prodej běžných telefonů," poznamenal Gartner.

Jedničkou v celkovém prodeji mobilních telefonů i v prodeji smartphonů zůstala jihokorejská společnost Samsung Electronics. Ta ve druhém čtvrtletí prodala celkem 107,5 milionu mobilů, z toho více než 71 milionů smartphonů.

Druhé místo si v celkovém prodeji mobilních přístrojů udržela finská společnost Nokia, ačkoliv zaznamenala výrazný pokles odbytu na necelých 61 milionů přístrojů z více než 83 milionů před rokem. Nokia výrazně zaostává na trhu s chytrými telefony, na kterém se ve druhém čtvrtletí nedostala mezi prvních pět největších výrobců.

Třetí příčku v celkovém prodeji mobilních telefonů obsadila americká společnost Apple, které patří druhé místo na trhu s chytrými telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK