"Musíme se přestat bát, pojmenovat věci pravými jmény a musíme říct, já vám zboží nedám, protože mi nedáte cenu, kterou potřebuji," uvedl ministr. Pekařům a cukrářům chce mimo jiné zajistit dotace na snižování energetické náročnosti provozů.
Pekaři by podle šéfa svazu Dřízala chtěli do konce roku udržet ceny pečiva. "Úroda je z pětiletého pohledu mírně nadprůměrná, což je pro pekaře dobrá zpráva, protože zejména na Moravě je kvalita potravinářské pšenice velmi dobrá, což se odrazí i v kvalitě pekařských výrobků," řekl ČTK. Pekaři očekávají, že klesnou odbytové ceny obilí a tím pádem i mouky, ve hře je také snižování cen energií. Slibují si, že nižší náklady "jim umožní trošku se nadýchnout, vylízat se z ran."
Pekárenský a mlynářský obor jsou podle Dřízala po loňských žních, kdy se ceny mouky zvýšily až o čtvrtinu, v katastrofálním stavu. Narostly také ceny energii, pohonných hmot, zvýšilo se DPH. "To představovalo jeden z nejhorších roků za posledních dvacet let. Většina pekáren je dnes ve vážných ekonomických problémech a bojuje o přežití. Situace se vyostřuje s vyjednáváním cen s obchodními řetězci na příští rok," uvedl Dřízal. Za posledních deset let podle statistiků zkrachovala každá sedmá pekárna, hrozí unifikace výrobků.
Svaz se snaží apelovat hlavně na velké obchodní řetězce, které odebírají zhruba dvě třetiny pekařské produkce, aby daly přednost kvalitě výrobků před nízkou cenou. Na osobu v Česku připadá 42 kilogramů chleba na rok, lidé za něj vydají zhruba tisíc korun, dovolit by si mohli kvalitu, míní Dřízal. Vláda by podle něj mohla trh ochránit projednávanou novelou zákona o významné tržní síle, kde by měly být vztahy mezi dodavateli a odběrateli legislativně upraveny, a také mediální a marketingová podporou.
mi jpt