Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se v Česku loni vyrobilo 306.205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila o skoro procento na 284.307 tun.
Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba 1000 korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je dle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.
Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. "Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladek však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků," řekl Dřízal. Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal.