"Přes potraviny se to dotkne všech obyvatel České republiky," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Ten upozornil, že z dovozu dnes pochází například více než polovina tuzemské spotřeby vepřového masa, takřka 50 procent sýrů, zhruba pětina drůbežího masa a brambor.
V důsledku oslabení koruny podle Veleby podraží základní vstup zemědělců, nafta do jejich strojů. "Zdraží to i krmiva, protože se neobejdeme u krmných směsí pro hospodářská zvířata bez sóji," poznamenal s tím, že očekává nárůst cen také u průmyslových hnojiv. Nárůst cen vstupů podle Veleby oslabí ekonomiku celého zemědělského odvětví. Podrobnější analýzu možných dopadů intervence na české zemědělství by měla Agrární komora mít koncem týdne.
Podobně jako Veleba se vyjádřila také mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. Po meziročním zpomalení růstu spotřebitelských cen, které se projevilo v říjnu především u cen mouky, masa i mléka, může podle ní dojít u některých potravin naopak k růstu cen. "Bude se jednat zejména o dovozové potraviny nebo potraviny, k jejichž výrobě je zapotřebí surovin, v jejichž produkci není Česká republika soběstačná nebo k jejichž výrobě nejsou použity suroviny z tuzemska," uvedla.
Dlouhodobé oslabení koruny je podle ní výhodné zejména pro pivovary či výrobce mléka a mléčných výrobků, kteří zpracovávají tuzemské suroviny a patří k hlavním exportérům v potravinářském průmyslu. "Naopak devizové intervence mohou být nevýhodné pro výrobce masa a masných výrobků, a to především z důvodu nízké soběstačnosti České republiky v produkci vepřového masa," podotkla Štolcová. Pro peněženku českého spotřebitele bude podle ní rozhodující strategie maloobchodu. Výše spotřebitelských cen jsou tak v rukou samotných obchodníků.
Vzhledem k tomu že více než polovina v Česku dlouhodobě nejoblíbenějšího vepřového masa pochází z dovozu a zejména podstatná část suroviny pro zpracování v masných výrobcích se do země dováží, podraží podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda masné produkty. "Očekáváme čtyřprocentní zdražení vyplývající jenom z toho umělého kroku České národní banky," poznamenal. Zdražení by se naopak nemělo dotknout výsekového masa, které pochází spíše z domácích zdrojů.
"Předpokládám pozvolný růst cen potravin, které se vyrábějí z dovozových surovin. Zde bude hrát, domnívám se, že pozitivní roli i zdravé konkurenční prostředí, které u nás panuje, a to jak mezi výrobci, tak zejména mezi obchodníky," řekl ČTK prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Zároveň upozornil, že žádný obchodní řetězec na tuzemském trhu nemá více než desetiprocentní podíl na českém trhu. "Toto tržní prostředí zdravě působí na vývoj inflace a samozřejmě i na vývoj maloobchodních cen," poznamenal Juračka.
Krok ČNB vnímá negativně také generální ředitel největších tuzemských konzerváren Hamé. "Všichni podnikatelé deklarují, že potřebují hlavně stabilitu, a pak přijde takové rozhodnutí," poznamenal. Pro Hamé to podle něj bude znamenat zdražení vstupů. "Negativně to dopadne hlavně na domácí spotřebu, kterou nyní potřebujeme naopak posílit. Celkový efekt nepřispívá ke stabilitě, není nyní potřeba a neprojeví se ve výsledku pozitivně," dodal.