Oplatky jsou s lísko-ořechovým krémem a jsou máčené v čokoládě. Prodávají se v balení o hmotnosti 400 gramů a s označením data minimální trvanlivosti do 18. března 2014.
Na obalu oplatků jejich výrobce uvádí, že zboží "může obsahovat stopy jiných skořápkových plodů a arašídů." Jenže laboratorní analýzou inspektoři zjistili ve zboží množství arašídů 2324 miligramů na kilogram oplatků. Tato hodnota překračuje stokrát maximální uznatelné množství pro stopový výskyt arašídů.
Tím, že výrobek obsahuje větší množství alergenní složky - arašídů, než kolik odpovídá deklaraci na obalu, nesplnil výrobce předpisy, protože se jedná o potravinu klamavě označenou, která může způsobit závažné zdravotní komplikace, uvedl Kopřiva.
Z prověřování případu vyplývá, že společnost Tesco uváděla do oběhu celkem 932 kusů závadné šarže potraviny a na základě uloženého opatření SZPI stáhla 669 kusů výrobku. Spotřebitelé tedy odebrali 263 kusů a inspekce doporučuje všem spotřebitelům s alergií na arašídy, aby uvedený výrobek nekonzumovali.
SZPI zahájí ve věci správní řízení o uložení sankce.