Restaurace za šest let svého fungování prošla určitým vývojem. "Ujasnili jsme si mentalitu fungování hotelu, se kterou jsme se všichni ztotožnili. V tom je ten největší pokrok. Všichni jsme pochopili, jakou cestou se chceme vydat," řekl dnes ČTK Štěrba s tím, že hlavní koncept podniku spočívá v čerpání surovin dostupných v blízkém okolí. "Máme vlastní bylinkovou zahrádku, pěstujeme svoje ovoce a zeleninu a navíc čerpáme i z lesa. Teď zrovna experimentujeme s borovicovým jehličím, které máme na dezertu," popsal šéfkuchař.
Výhra v anketě je podle něj jako sen. "Je to neuvěřitelné. Je to jako když vyhrajete v hokeji play off, jen v jiném odvětví. Zároveň nás ale bude čekat o to více práce a dřiny, abychom lidi tím výsledkem nezklamali," řekl Štěrba. I když je Piano Nobile hotelovou restaurací, stále častěji ji navštěvují i lidé, kteří zde ubytovaní nejsou. "V poslední době je takový trend, že lidé sem hodně jezdí vyloženě jen na jídlo a váží i cestu z Prahy," podotknul Štěrba.
Menu restaurace vychází i z tradičních receptů rodiny Thurn-Taxisů, která zámek v minulosti vlastnila, stejně jako z nových nápadů a experimentů. V plánu je například vlastní produkce medu nebo sušení šunky v zahradním krechtu. "To je taková zděná kopule, ve které se v minulosti skladovalo ovoce a zelenina. My bychom z ní chtěli mít takovou vlastní spižírnu, kde bychom sušili šunku, měli vlastní marmeládu i další věci," uzavřel Štěrba.
Restaurace Piano Nobile se v první desítce celostátní ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, kterou v roce 1997 založil Pavel Maurer, umisťuje od roku 2011. Letošním vítězstvím se stala prvním podnikem ze Středočeského kraje, který anketu vyhrál. Na druhém místě letos skončila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise, třetí je restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Blu.