Cukroví z různých koutů Evropy

18.01.2014 | , ChrisFromParis
Studentské centrum


perex-img Zdroj: Finance.cz


Vánoce se kvapem blíží, ale vy byste chtěli zkusit něco nového, chutného a rodinou neokoukaného? Překvapte své nejbližší vánočním cukrovím od našich evropských sousedů.

Řecké melomakarona


Na jihu se Vánoce sice slaví až 25. prosince, ale všemu předchází poctivá příprava. Součástí chystání oslav druhého největšího pravoslavného svátku v Řecku je i pečení cukroví zvaného melomakarona. Pro výrobu tradičního řeckého cukroví nakupte: 800 g hladké mouky, 500 ml olivového oleje, 50 ml pomerančového džusu, půl hrnku moučkového cukru, 4 lžíce brandy, půl lžičky mletého hřebíčku, lžička kypřicího prášku a půl lžičky jedlé sody. Na speciální omáčku potřebujete: hrnek medu a hrnek vody, 200 g moučkového
Z oleje, džusu, brandy a cukru vytvoříme tekutou směs, kterou následně vmícháme do sypké směsi z mouky, sody a kypřícího prášku. Z těsta vytvoříme kuličky, které vyskládáme na nevymazaný plech a pečeme v troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Při výrobě omáčky v hrnci pár minut zahříváme vodu s medem a cukrem. Omáčkou políváme upečené kousky melomakarona a čtvrt hodiny počkáme, než se zcela vsákne. Hotové cukroví dozdobíme cukrem nebo skořicí.


Sousedovic ořechové koblížky s marmeládou



U našich jižních sousedů v Rakousku byste si na Vánoce skutečně pochutnali a ani by to nedalo tolik práce, jako české cukroví. Ořechové koblížky s marmeládou jsou jednoduché a výtečné. Posuďte sami, potřebujete: 30 dkg mouky, 20 dkg másla, 10 dkg pražených mletých lískových ořechů, 10 dkg moučkového cukru, dva žloutky, trošku vanilkového pudinku, špetku mletého hřebíčku, strouhaná kůra z půlky citronu, rozšlehané vejce na potření, na ozdobu 25 g marmelády dle chuti a směs vanilkového a moučkového cukru

Při výrobě koblížků stačí vše smíchat, zpracovat těsto, vyválet dlouhý váleček a nakrájet ho na širší plátky. Z jednotlivých kousků těsta vytvoříme kuličky, dlaní je opatrně rozplácneme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme 15 minut při 180 °C. Vychladlé cukroví naplníme marmeládou a posypeme cukrovou směsí.

Vánoční cukroví po maďarsku


V Maďarsku mají Vánoce jistý přesah, protože druhý vánoční svátek je den sv. Štěpána, což je zároveň i jméno zakladatele tohoto státu. Vánoce jsou stejně církevním jako národním svátkem. Při této příležitosti Maďaři rádi pečou cukroví zvané csöröge (nechtějte po mně výslovnost). Na tyto sladkosti budete potřebovat: 25 dkg mouky, 5 dkg másla, 3 žloutky, 4 lžíce bílého vína, lžička cukru, lžíce smetany, lžička bílého octa, špetka jedlé sody, směs moučkového a vanilkového cukru, sůl, olej na smažení
Vypracujeme těsto a vyválíme plát silný asi dva centimetry. Po hodinovém odležení těsto rozválíme na šířku půl centimetru. Tenké těsto rozkrájíme na dvoucentimetrové proužky, které diagonálně rozdělme na kousky po pěti až deseti centimetrech. Uprostřed uděláme otvor, kterým pak z každé strany protáhneme jeden volný konec. Zamotané těsto smažíme dozlatova ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Cukroví podáváme teplé a poprášené cukrem.

Španělské vánoce z citronu


Píšu raději o citronu, protože polvorones se říká sádlovému cukroví, což už tak kouzelně nezní. Stejně tak jsou ve Španělsku oblíbené sladkosti z marcipánu a mandlového nugátu. Přesvědčte se však sami, že i polvorones jsou skvělou vánoční dobrotou. Připravte si: 50 dkg mouky, 12,5 dkg vepřového sádla, 7,5 dkg moučkového cukru, lžička mleté skořice, strouhaná kůra z jednoho citronu a trocha citronové šťávy, na posypání směs moučkového a vanilkového cukru

V rozpálené troubě nejprve opražíme mouku a poté ji prosejeme přes síto. Do mouky přidáme sádlo, cukr, skořici, citronovou kůru, šťávu z citronu a důkladně promícháme prsty. Z těsta uděláme váleček, který v potravinové folii vložíme na hodinu do chladu. Na válu vysypaném zbylou opraženou moukou vyválíme těsto a vykrájíme kolečka velká asi pět centimetrů. Po jejich upečení a vychladnutí je ještě obalíme v cukrové směsi.


Zdroj fotografií: hajany.com

Autor článku