"Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu," uvedl Kopřiva.
Laboratorním testům podrobila inspekce vzorky odebrané přímo u výrobců i v maloobchodní síti. Limit pro koncentraci morfinu stanovený ministerstvem zdravotnictví činí 43 miligramů na kilogram. Mák od firmy Encinger, odebraný v prodejně společnosti Ahold Czech Republic v Jindřichově Hradci, obsahoval 78,8 miligramu. Původem maďarský mák od společnosti Essa, odebraný v Jednotě v Plasech, obsahoval dokonce 88,1 miligramu na kilogram.
"SZPI nařídila prodejcům neprodleně stáhnout závadné šarže potraviny z tržní sítě. Dále inspekce zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami," uvedl Kopřiva. Důvodem byla například nepříjemná a hořká chuť, dále přítomnost nečistot nebo nepřirozeně zbarvených semen.
Morfin se přirozeně vyskytuje v makovicích máku setého. V čisté podobě se získává z opia. V medicíně se používá proti bolesti. Zároveň ale patří ke zneužívaným narkotickým analgetikům s vysokou návykovostí.