FAO: Světové ceny potravin v lednu obnovily pokles

06.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Řím 6. února (ČTK) - Světové ceny potravin se v lednu po dvou měsících poklesu snížily a navázaly na loňský celoroční pokles. Cenový index Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) minulý měsíc klesl o 1,3 procenta na 203,4 bodu, sdělila dnes instituce se sídlem v Římě. V meziročním srovnání byly ceny nižší o 4,4 procenta.

Cenovou hladinu snížilo zlevnění cukru, rostlinných olejů, masa i obilovin. Z jednotlivých kategorií vzrostly jen ceny mléčných produktů.

"Čekáme pokles cen v důsledku vysokých dodávek, avšak silnější vzestup poptávky, například v podobě zvýšeného tempa dovozu z Asie, by mohl trend poklesu omezit," řekl k údajům hlavní ekonom FAO Abdolreza Abbassian.

Za celý loňský rok se světové ceny potravin snížily o 1,6 procenta. Index se tak dál vzdálil rekordu z roku 2011, kdy stoupl až na 230,1 bodu. Cenový index, který FAO sestavuje, měří pohyb cen obilnin, olejnin, mléčných výrobků, masa a cukru.

Cukr v lednu zlevnil o 5,6 procenta a oleje o 3,8 procenta. Díky vysoké sklizni se ceny obilovin snížily ve srovnání s prosincem o 1,6 procenta a proti lednu byly nižší už o 23 procent. Naproti tomu ceny mléčných výrobků vzrostly o 1,3 procenta.

Produkci obilovin v loňském roce FAO odhadla na rekordních 2,502 miliardy tun, což by bylo o 8,5 procenta více než v roce 2012. FAO čeká příznivou úrodu ve světě i v tomto roce.

Zásoby obilnin na konci sezony, což je v červnu, díky vysoké produkci vzrostou o 13,5 procenta na 573 milionů tun, odhadla FAO. Poměr zásob ke spotřebě tak dosáhne 23,5 procenta, což bude nejvyšší úroveň od sezony 2002-2003 a vysoko nad historickým minimem 18,4 procenta v sezoně 2007-2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK