Z analýzy, kterou Hampl prezentoval, vyplývá, že v důsledku oslabení kurzu koruny vůči euru z 25,8 Kč na 27 Kč by částka, kterou by agrární sektor na eurodotacích letos měl získat, měla vzrůst o 1,4 miliardy na 32,6 miliard korun. ČNB zahájila intervence v listopadu mimo jiné kvůli obavám z deflace, tedy poklesu cen.
Hampl dále uvedl, že trvalé oslabení koruny o pět procent by podle výpočtu ČNB nemělo vést ke zdražení dovážených potravin a produktů vyrobených z dovezených surovin o více než 1,8 procenta. Oslabení koruny posílilo cenovou konkurenceschopnost domácích výrobců jak na domácím trhu, tak při vývozech do zahraničí, dodal.
Z údajů centrální banky vyplývá, že dovážené potraviny se na tuzemské spotřebě podílejí z jedné čtvrtiny. Po započtení produktů vyrobených z dovezených surovin to je 35 procent.
Čeští výrobci potravin předpokládali od Nového roku zvyšování cen v důsledku intervencí ČNB v rozmezí pěti až osmi procent. Oslabení koruny po intervencích centrální banky kritizovali především ti výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší výrobci cukrovinek a někteří zpracovatelé masa. Zemědělci loni na podzim v důsledku intervenci očekávali podražení vstupů, například nafty, ale také krmiv v důsledku dovozů sóji.